dissabte, 25 de febrer del 2012

"Escoles tàndem, especialització eduativa" a l'ARA

Interessant article publicat a l'ARA on s'explica el projecte: "Escoles tàndem, especialització eduativa".

Les protagonistes de l'article (i de fet, del projecte) són les dues directores, la Magda Garcia de l'Escola Poblenou i la Núria Lacasa l'Escola Mossèn Jacint Verdaguer del Poble-sec: un element fonamental del projecte és tenir Directores emprenedores i amb molta energia, com elles.

Doncs això, a seguir treballant per augmentar la xarxa d'Escoles Tàndem!

dimecres, 22 de febrer del 2012

Presentació de les Escoles Tàndem al TEDxRamblas

La setmana passada em van convidar a presentar el projecte d'Escoles Tàndem al TEDxRamblas.  Ho vaig fer amb el bon amic David Martí.  Aquí tens el vídeo:



I les fotos.

divendres, 17 de febrer del 2012

El valor de complicar-se la vida

Aquest dijous vaig anar a fer una xerrada al TEDxRamblas per a explicar el Projecte d’Escoles Tàndem. Us passaré el link del vídeo quan el tingui.

Un concepte que vaig comentar, i que no només està lligat amb aquest projecte, és el valor de trobar persones i institucions disposades a “complicar-se la vida”. Amb això em refereixo a aquelles persones que quan els expliques una bona idea diuen “endavant”, tot i saber que això els suposa més feina i més complicacions.

Frustra xocar contra un mur però passa massa sovint. Tens una proposta, la planteges i agrada molt. Però quan demanes la implicació d’aquell que li ha agradat la proposta diu que, sorry, té massa feina, és massa complicada o alguna altra excusa. El més fàcil és no complicar-se la vida i fer només la feina que toca (que, amb justícia, sovint no és poca).

Però el difícil i allò que fa tirar endavant projectes i institucions és la voluntat de complicar-se la vida: davant una nova idea o proposta, analitzar-la si té sentit. I si en té, fer-la, tot i els múltiples entrebancs que hi haurà (el principal dels quals sovint és que suposa més feina).

Amb el projecte d’Escoles Tàndem he trobat unes institucions que, davant el repte de començar un projecte educatiu incert, complicat i amb la possibilitat de marcar la diferència en unes escoles i uns nens, han dit que endavant. I ho han fet sense saber ben bé què implica però amb la convicció de que era el correcte. Han decidit complicar-se la vida perquè saben que això és el correcte. I això, per cert, encara els fa millors.

Doncs això: profund agraïment a l’Escola Superior de Música de Catalunya, al Conservatori Municipal de Barcelona, al Parc Científic de Barcelona, i a l’Escola de Músics del Raval i Tot Raval.

dilluns, 13 de febrer del 2012

Concurs de poesia i ficció científiques "La llum a les ones" de l'ICFO

L'ICFO és un centre de recerca capdavanter a Catalunya i un referent mundial en el camp de la fotònica (la ciència de la llum).

El que potser no és tan conegut és el compromís de l'ICFO per estendre el coneixement científic en els més joves i a la societat en general.  I com a exemple destacat, una nova gran iniciativa: el concurs de poesia i ficció científiques "La llum a les ones".

Es tracta d'escriure poemes i textos breus inspirats en la llum.  Se seleccionaran nou guanyadors, que serviran de base perquè grups de música emergents transformin aquests textos en cançons, que es podran escoltar en un concert final a La Pedrera (veure bases aquí).

El concepte que inspira el concurs és un poema de Bécquer (autor que per cert m'agrada molt, entre altres, perquè crec que l'entenc):

Mientras haya un misterio para el hombre
¡habrá poesía!

Gustavo A. Bécquer, Rimas

O en paraules del propi ICFO:
Mentre hi hagi un misteri per a l’home hi haurà poesia, però també hi haurà ciència i música, perquè totes tres ens transporten allà on no ha estat mai ningú. 
Però allà on no ha estat mai ningú s’hi pot accedir de moltes maneres diferents… Nosaltres volem saber quina és la teva clau, i per això volem llegir els teus textos inspirats en la llum.
Els objectius del projecte són promoure el coneixement i l’interès per la fotònica entre estudiants i professors de secundària, incentivar la col·laboració de les creativitats científica, literària i musical, i promoure la participació de professors d’humanitats a l’ensenyament de la ciència.  El concurs està adreçat a estudiants de 3r i 4t d'ESO i de batxillerat.

T'animo a participar i/o a fer-ne difusió.  Crec que és una gran iniciativa combinar ciència, poesia, ficció i música.  A molts ens agradaria haver après ciències així.

Enhorabona a l'ICFO per aquesta iniciativa. És una gran satisfacció que ens hagi proposat a l'Obra Social de CatalunyaCaixa a participar-hi, junt amb altres socis de luxe, com iCat fm i Arts Santa Mònica.

dimecres, 8 de febrer del 2012

Fotos de l'acte d'Ajuts Universitaris 2011-2012

Tenim les fotos de l'acte d'Ajuts Universitaris de fa un parell de setmanes.  Les pots veure en el Flick de l'Obra Social de CatalunyaCaixa (o clickant aquí, aqui, aquiaqui, aqui, aqui, aqui, aqui, aqui, aquí, aquíaquíaquíaquíaquí  i aqui).

Entre els moments estelars, la peça que ens va interpretar la Juncal Salada i les paraules del Dr. Bonaventura Clotet.

Enhorabona una altra vegada als estudiants becats!

divendres, 3 de febrer del 2012

Nova edició del Joves i Ciència: coneixes algun crack de 4t d'ESO?

Nova edició del Joves i Ciència, el programa de tres anys (tres estius) pels estudiants que aquest any estan fent 4t d'ESO.

Aquest any tornem a tenir socis de luxe: al E²C³ - CX MónNatura Pirineus (les dues setmanes que els estudiants de primer any passen a Planes de Son) es faran projectes (amb investigadors) de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA), l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB), el Barcelona Supercomputing Center (BSC), el Centre de Regulació Genòmica (CRG), l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), i un projecte amb investigadors de Cambridge, Nottingham i Porto.

I també institicions capdavanteres nacionals i internacionals pels segon i tercer any (els pots veure clickant aquí).

Un vídeo que explica el programa:



Pots trobar més informació clickant aquí. I recorda que el termini acaba el 28 de febrer!