dilluns, 7 de novembre del 2011

Tallers de "Fes Recerca!" a La Pedrera

Un repte que tenen els cientíifics és apropar la ciència a la gent.  Amb aquest objectiu, el Parc Científic Barcelona (PCB) organitza, amb el suport de l’Obra Social de CatalunyaCaixa, el Fes Recerca!, que es realitzarà tots els dissabtes de novembre al matí a La Pedrera.

Els tallers que es realitzaran són els següents:

5 de novembre.11h. - Com es fan els medicaments?
Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona), Parc Científic Barcelona (PCB)
En aquest primer taller, Marta Pelay i Bernat Guixé de l’IRB Barcelona van explicar com es desenvolupen els medicaments i la seva recerca entorn el tractament de malalties neurodegeneratives. Acte seguit, els assistents van tenir l’oportunitat de sintetitzar i analitzar un fàrmac per al Parkinson.

12 de novembre.11h. – Analitza l’ADN i investiga l’autor d’un crim!
Departament de Personalitat, Avaluació i Tractament Psicològic, Facultat de Psicologia, Universitat de Barcelona (UB). Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona), Parc Científic Barcelona (PCB)
En aquest taller, la investigadora Montsant Jornet de la UB revelarà els secrets de la psicobiologia de la violència i de la seva recerca entorn la influència dels gens en el desenvolupament d’un comportament antisocial i violent. Acte seguit, de l’IRB Barcelona, Lorena Valverde i Mónica Pascual convidaran al públic a extreure el seu propi ADN i analitzar mostres de cinc sospitosos d’un crim per descobrir-ne l’autor, mitjançant una tècnica que s’utilitza als laboratoris d’arreu del món: l’electroforesi.

19 de novembre.11h. – Transformació bacteriana
Departament de Fisiologia, Facultat de Biologia, Universitat de Barcelona (UB)
L’enginyeria genètica és una de les tècniques més utilitzades actualment per estudiar les proteïnes. En aquest taller les investigadores de la UB, Theresa León i Mireia Rovira, explicaran quines eines fan servir en la recerca que duen a terme amb una proteïna clau en els processos que desencadenen l’aterosclerosi. A continuació, els participants faran una transformació bacteriana: introduir un gen dins d’un bacteri i sembrar-lo en plaques d’agar per tal que pugui créixer i produir un altre determinat gen.

26 de novembre.11h. - Construint proteïnes
Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona), Parc Científic Barcelona (PCB)
Una de les tendències la investigació biomèdica actual se centra en el seu estudi Les proteïnes i els pèptids com a agents terapèutics. Els científics Irene Martín i Miguel Moreno de l’IRB Barcelona explicaran el procés de síntesi dels pèptids i la recerca que estan duent a terme per al tractament de malalties neurodegeneratives, el càncer i la sida. A continuació, els assistents sintetitzaran un pèptid com a possible medicament per combatre l’Alzheimer i analitzaran el producte que n’obtindran.

Com pots veure l'equip de científics és de primer nivell.

Per a més informació i per apuntar-te, pots anar a www.pcb.ub.cat/fesrecerca.

Enhorabona a l'equip del Parc Científic de Barcelona (i en especial a la Rosina Malagrida) per aquesta nova edició del Fes Recerca!.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada